Muzejní noc ústeckých strašidel

Oblíbený formát muzejní noci má v Ústí již dlouhou tradici. Posledních více než deset let se navíc koná současně s celorepublikovou nocí kostelů, takže v jeden večer se veřejnosti otevírá široká paleta příležitostí pro kulturní zážitky.

Téma letošní muzejní noci v Muzeu města Ústí nad Labem, která se koná v pátek 7. června od 18 do 23 hodin, je dáno novou toho večera otevřenou výstavou Ústecká strašidla, představující zdejší tajuplné bytosti, ať už dobré či zlé, které v dávné minulosti osídlily náš kraj a lidé si o nich po večerech povídali. Objeví se zde bludičky ze Stadic, naskakovači z Podlešína a Strádova, temný rytíř z Konojed, vodník z Brné, ohnivý psi z Těchlovic a Třebušína nebo lstivá víla, která utopila trpaslíka z Krásného Března. Slavnostní zahájení této výstavy proběhne v 19 hodin.

Během večera proběhne řada komentovaných prohlídek současných výstav. V 18.30 provede expozicí Naši Němci historik Petr Koura. Ve 20.30 provede Tomáš Okurka návštěvníky novou výstavou o spisovateli Otfriedu Preußlerovi – Jsem tak trochu kouzelník. Ve 22.00 pak proběhne komentovaná prohlídka výstavy Zděnka Fišera – Fotografie Kláry.

Od 20 hodin proběhne v atriu muzea živý koncert ústecké kapely Lidoví léčitelé. Po celý večer, tedy už od 18 hodin, budou připraveny rozličné aktivity pro malé i velké: ukázka dravých ptáků, projekce filmu Čarodějův učeň z roku 1977, výklad z karet, malování na obličej, airbrush tetování, zábavný fotokoutek a jiné. O gastronomické zážitky se postará Čajovna u Vysmátý Žáby a restaurace Tyršovka.

Muzeum se tento den otevírá veřejnosti až v 18 hodin a vchod bude z ulice U Divadla.